Paarden kennen geen tijd

We herkennen het allemaal, een dag is veel te kort. We vliegen van school, naar werk, de supermarkt en tussendoor brengen we de kinderen nog even weg naar hun sportclubje. Alles past qua tijd precies in elkaar, maar dan moet er alleen niets mis gaan. Geen file onderweg of een te lange rij bij de kassa… Dan krijgen we stress en worden we boos.

Stress is niet fijn, kinderen worden er onrustig van. Haast is vervelend. Dat zal niemand ontkennen. Paarden vinden stress ook heel vervelend, wanneer er iemand naast ze staat die te laat aankomt en vervolgens gestrest gaat opzadelen omdat de les al over 5 minuten begint. Deze stress slaat over op het paard. Met als gevolg dat de les ook niet lekker gaat. Immers onder een gevoel van stress gaan presteren, lukt niemand.

Veel beter is het om ons hier bewust van te worden. Bij een paardrijles ben je zeker twee uur onder de pannen. Niet alleen het lesuur van 17.00 tot 18.00 uur.

Het rustige contact moment met een paard is belangrijk. De paarden zien veel mensen. Als je het paard uit het land of de stal ophaalt, neem dan even de tijd voor hem. Geef hem een knuffel of praat met het paard. Zeg ik vind het leuk om op je te rijden, of misschien juist wel heel spannend want je bent zo groot. Wanneer je rust neemt voor je paard, zul je zien dat je paard je wilt helpen.

Kinderen zijn hier heel goed in. Laat ze als ouder contact maken met het paard. Als ze bij een nieuw vriendje of vriendinnetje gaan spelen, vind je het als ouder ook fijn om even te weten wie die andere ouders zijn. Je stelt je even aan elkaar voor. Bij paarden werkt dit niet anders.

Laat de kinderen dit zelf doen. Wij als ouder kunnen wel opzadelen. Maar laat de kinderen het contact met hun nieuwe vriendje leggen. Gun ze dat moment. En als je de klik hebt met een vriendje, gaat het spelen daarna zonder ruzie of problemen. De les op een paard dus ook.

Besef ook als ouder dat het de kinderen een kick geeft als ze zelf het paard hebben opgezadeld. Maria Montessori zegt het zo mooi: “Help mij het zelf te doen”

Tijdens de ponykampen zien we dit ook. Kinderen zadelen zelf op in alle rust zonder tijdsdruk. Wij helpen ze het zelf te doen in alle rust.

We creëren rust door op tijd te komen. Begint de les om 17.00 uur, kom dan een half uur eerder. Na de les bedanken wij ons paard. Hij heeft immers een uur voor je gewerkt. Je mocht maar mooi op zijn rug zitten. Verzorg je paard door te borstelen of af te sponsen. Geef nog een knuffel. Zeg dat hij toch niet zo eng was als dat je eerst dacht.

Paarden kennen geen tijd, laat ze ons dat mogen leren!

Aafke Praat